Immuniteit

Een woord dat sinds de eerste lockdown ons niet onbekend in de oren klinkt. Onze premier, intussen demissionair, lanceerde dit woord in combinatie met de groep. Wanneer corona veel mensen ziekt maakt, worden steeds meer mensen immuun en wordt het virus overwonnen. We weten nu dat het niet zo snel gaat, als wij toen (met hem) dachten. Een pandemie werkt anders. Groepen gedragen zich niet altijd als groepen. Soms sta je er tegenover in een complot.

Zelf ben ik bijna immuun. Niet dat ik deze ziekte achter mij heb, maar tot tweemaal toe ben ik op bezoek geweest bij de GGD en zonder ook maar enige bijwerking heet ik nu bijna immuun. Ik houd me wel aan alle regels, want ik ben solidair met de groep.

Immuniteit. Ik liep één dezer dagen een rondje Zeist en overwoog deze dingen al rennend. In de kerk gaat het ook over immuniteit. Rond Pasen kreeg ik een brief van de Protestantse Gemeente Zeist waarin mij werd duidelijk gemaakt dat ik vijftig jaar (1971) geleden belijdenis van het geloof had afgelegd (Renkum). Mijn gedachten gingen terug. Deze brief lezend, keek ik iets omhoog en zag op mijn kast naast mijn bureau mijn doopkaart, voorjaar 1950. Ik was gedoopt en deed belijdenis van mijn geloof. Dat eerste besefte ik niet, dat tweede wel. Sinds dat moment van belijden is mijn geloof versterkt, bevraagd, gedeukt, gelouterd, verdiept, enz. Nu besef ik dat ik door het geloof ook immuun ben. Ontvangen immuniteit. Wie in Christus is, is een nieuw schepsel. Hij maakt mij immuun.

Wereldwijd en in Europa wordt gewerkt aan een document in een app waarmee je toegang krijgt tot allerlei samenkomsten, landen, reizen e.d. Wanneer je kunt aantonen dat je de ziekte gehad hebt, negatief getest bent of gevaccineerd. Zo ligt er weer een wereld voor je open. Een soort reisbewijs.

Ik geloof in de God van het verbond. Ik zal er zijn. Ik ben. Hij kocht mij met Zijn bloed. Dan ben ik rein, of zo u wilt: immuun. Zo kan niemand en niets mij meer scheiden van de liefde van Christus. Ik geniet immuniteit. Genieten, dat is genade. Het was en is gratis. Hij betaalde de prijs.

Na Pinksteren gaat alles open. Maatregelen worden minder. De vrijheid lacht ons toe. Juist door de Géést leer ik, dat als ik in Christus ben, mij over niets meer zorgen hoef te maken. Hij maakt nu en in de toekomst alles nieuw. Niet meer als voor corona, voorgoed nieuw. Inderdaad, om van te genieten. Christus is mijn immuniteit.

mei 2021

Ds. F. van Roest