Schokkend

Schokkende beelden en berichten bereiken ons. Wie dagelijks het nieuws volgt, schrikt geschokt op. Vuurwerk maakt slachtoffers. Een meisje van 14 jaar blijkt misbruikt en vermoord. Betrouwbare mensen blijken fraudeurs. Gezinsmoorden. Genocide en kindsoldaten. Honger en uitbuiting. Vluchtelingen in de kou. Schokkend nieuws, maar ik schrik er steeds minder van op. Schokkend, maar ook dit lijkt te wennen.

Waarom schrik ik niet meer zo en raak ik gewend? Het zou mij toch en ook steeds meer moeten raken? Ik mag er niet aan wennen.

Herodes (Matth.2,3) raakt in verwarring, hij is ontsteld na het verhaal van de wijzen. Zelfs heel Jeruzalem is geschokt als hun wordt verteld dat er bij de Joden een koning is geboren. De geboorte schokt hen. Herodes wordt, nog meer schokkend is dat, de kindermoordenaar van Bethlehem.

Zacharias (Lukas 1,12) raakt in de tempel compleet in verwarring en vrees overvalt hem. Hij is met stomheid geslagen. Herders zijn van hun stuk (Lukas 2,9) als zij op de hoogte worden gebracht van de geboorte van de Zaligmaker.

Maria heeft haar vragen bij de aankondiging door de engel. Hoe kan dit, terwijl ik geen omgang heb met een man (Lukas 3,34)? Jozef ziet zijn relatie met Maria uit lopen op schande en wil haar verlaten (Matth.1,19).

Het evangelie van de komst van Jezus in deze wereld brengt een schokgolf te weeg, zoals een steen in een vijver het water doet rimpelen. Misschien beter te vergelijken met de zeebeving die in 2004 een tsunami teweegbracht met 230.000 doden als gevolg.

Herodes schrikt, Jeruzalem ook, vromen raken van de wijs en het schokt twee jonge mensen, Maria en Jozef.

Het Kerstevangelie is niet lievig en zoet, maar het breekt in, het schokt. Ongeloof kan deze schok niet opvangen. Alleen oprecht geloof buigt. Maria geeft zich over. Jozef laat zich inwinnen.

Direct na de komst van Jezus in deze wereld spreekt Johannes de Doper over bekering. Jezus neemt die prediking over. Het koninkrijk der hemelen wil een radicale verandering teweeg brengen. Het Evangelie is schokkend en zo heilzaam. Bekeer je. Laat je schokken en schik in.

Door veel verdrukkingen heen. Ze zullen ook u vervolgen. Met Hem sterven. Minder worden. Verliezen. Een doorn in het vlees. Als ik zwak ben.

Met een schok word ik wakker. Eli zegt dat het God was die Samuël roept. God de Vader schokt mij vandaag wakker. Hoor ik het Evangelie? Wil ik het horen? Alleen Jezus redt. Geschokt? Ik geef me over.

januari 2022

Ds. F. van Roest